Allmän information

· Hyra lägenhet i Alanya
· Köpa lägenhet i Alanya

Hur köper man en fastighet i Turkiet?
När det gäller fastighetsköp, är Turkiet enkelt att köpa i och Trust United hjälper dig genom hela köpe processen. När man skrivit på en Tapu (lagfart), kommer erändet att skickas till myndigheterna där de ska godkänna ditt fastighetsköp. För detta behöver du ditt ID-kort eller PASS, 4 fotografier och din faders- och moders namn. Om  du inte behärskar språket har vi tolk som översätter.
   
Begränsningar
Utländska medborgarna har sedan 2003 tillåtelse att köpa bostad i orter utanför turistorterna, men speciella bestämmelser från den Centrala Administrationen måste lydas. Innanför den Turkiska militär basens marker är det fortfarande förbjudet för utlänningar att köpa fastigheter.
 
Registreringen till Tapu (lagfart)
Ansökan om köp. Detta behöver du som köpare:
•  2 Fofografier
•  2 Kopior av ditt ID-kort/PASS
•  Din hemadress i ditt land och din pappas-och mammas namn
•  Turkiskt Personnummer (Som vi hjälper dig med.)
   Säljaren:
•  1 Fotografi
•  2 Kopior av ID-kort/PASS
•  Adress till företaget eller ägaren
•  Personnummer
 
...Sedan kommer den auktoriserade översättaren att förklara till dig var fastigheten ligger och vad som kännertecknar den. (Villa, Lägenhet, 4 våningen m.m.) Sedan kommer du att få den orginala Tapun ( lagfarten) i din hand. Om du vill kan den bli översatt till engelska, vi har en översättare på företaget. All bekostnad kommer du att kunna läsa på listan nedan.

Årlig skatt
•  Byggnad 0.2/cent för den valutan som är skriven i tapun
•  Hus 0.1/cent för den valutan som är skriven i tapun
•  Landarea 0.3/cent för den valutan som är skriven i tapun
•  Landarea utanför byns gränser 0.1/cent för den valutan som är skriven i tapun
 
Utgifter
•  Skatt för den köpta fastigheten. 0.4/cent för den valutan som är skriven i tapun
•  41.-€  kommun utgifter
•  55.€ Maskin utgifter till myndigheterna
•  50.€ Översättare på myndigheterna
•  30.€ Ansökan om tillåtelse av köp
•  12.€ Sopor
 
Elektricitet, vatten, telefon, service     
• Elektricitet
    96,90 € för anmälan av elektricitet i lägenhet
    0.11 – 0.17 € kw/h upp till 150 kw/h- mer än 150 w/h
• Vatten
    100 € för anmälning av vatten i lägenhet
    0.31/0.47/0.87 per m3 upp till 20 m3/21 till 40m3/41m3 upp
    0.47 varje månad
• Telefon
    7.75 € för anmälning av telefon
    0.04 € per unit
    8.88 € varje månad
Akins Construction&Consulting kundservice
•   50.- € Städning en dag
•   100:- €  Hämtning till och från Antalya flyplats
•   200.- € Administration av lägenhet


TAPU

Tapu är det enda du behöver som bevis på att det är du som är ägaren till din fastighet. Eller rättare sagt det är det enda dokumentet du har som visar att du är ägaren. Tapu kan man få i alla städer i Turkiet beroende på vart du köper/köpt din fastighet.  Alla städer har ett eget Tapu kontor där de skriver in alla dina/era uppgifter och man kan bara hämta ut sin Tapu i den staden man köpt sin lägenhet.  Ifall det skulle vara så att man tapar bort sin Tapu så är det lätt att få ett nytt orginal igen. Då måste man gå till samma Tapu konor som tidigare.

När man väl har köpt en lägenhet i Turkiet så är det lite olikt andra länder, man äger inte  bara sin lägenhet utan man äger även en procential bit av marken där byggnaden står.

Ifall det senare skulle hända er något i framtiden t.ex. en dödsorsak så kommer lägenheten att delas upp lika till make/maka och barn.  Om man inte vill det så måste man skriva ett testamente innan.

Det finns två olika Tapu i Turkiet, det ena heter KAT İRTİFAKI, det är om man har köpt en lägenhet som inte har börjat byggas. Och den andra heter KAT MÜLKİYETİ och det är om man har köpt en lägenhet som är färdigbyggd.

Arvsskatten:

Om man inte har skrivit ett testamente på något annat så ärver barnen 75% av fastigheten och make/maka 25%. Om skattevärdet för fastigheten är mindre än 118.438 TL så betalar man ingen arvsskatt. Men är det högre så betalar man såhär:

0,00 TL –      170.000 TL – 1%

170.001 –      370.000 TL – 3%

370.001 –      800.000 TL – 5%

800.001 –   1.600.000 TL – 7%

2.940.000 –    OCH UPP -  10 %

Ifall ni skulle vilja salja eran lagenhet efter 5 år så betalar ni ingen skatt överhuvudtaget. Men om ni skulle vilja sälja inom 5 år och vinsten är över 8000 Turkiska Lira så räknar man ut detta i procent.

Vinstskatt

Ifall ni skulle vilja salja eran lagenhet efter 5 år så betalar ni ingen skatt överhuvudtaget. Men om ni skulle vilja sälja inom 5 år och vinsten är över 8000 Turkiska Lira så räknar man ut detta i procent.

Här är en liten lathund, och detta är vinsten utöver 8000 Lira.

0 – 9400 Lira = 15%

9401- 23000 Lira = 20%

23001-53000 Lira = 27%

53001 Lira àà = 35%

Köp eller hyr lägenhet i Turkiet med samma trygghet som i Sverige


Att köpa en lägenhet eller villa på lite varmare breddgrader är det nog många som drömmer om. Vi på Akins Construction & Consulting hjälper dig att förverkliga drömmen. Allt fler svenskar köper eller hyr lägenheter i Turkiet där solen värmer mer och längre. Vissa för att bo i permanent och andra för att ha en egen bostad att besöka på semestern. En lägenhet utomlands kan även vara en god affär på några års sikt.

Vi är idag ett av de företag som har längst erfarenhet inom bygg branschen i Turkiet. Vi har ett stort utbud av bostäder och hjälper dig i jakten för att köpa eller hyra din nya drömbostad. Vi har något i alla prisklasser och för alla smaker.

Att vi kan både det lokala språket och svenska har dessutom varit enormt uppskattat utav våra kunder eftersom vi har kunnat föra en trygg dialog under hela processens gång.

 

_______________________________________________________________________________________________________

   

Om Akins

Erbjudanden

Vi har varit i handeln sedan 1976 genom att arbetat med internationella varumärken i Side, Manavgat, Antalya regionen. Vårt framgångsrika bakgrund är baserad på våran fokuserade segment strategier och kvalitetsledningssystem som tillämpas på alla typer av tjänster vi tillhandahåller.
 

Finansiering

Betala endast 50% av priset. Låna resten hos Turkisk bank mellen 6,5 % fast ränta i 10 år(Gäller bara Side projekt)

Hyresgaranti

Vi hyr ut din bostad, med garanti av hyresersättning upp till 5% av köpeschillningen.

Visningsresa

Kom på visning av våra bostäder. Vi bjuder på flygbiljetten!